Kraina bogów Olimpu
Jeden z najpopularniejszych wakacyjnych celów Polaków, kraj który dał Europie niezliczoną ilość osiągnięć cywilizacyjnych oraz niespodziewany mistrz Europy w piłce nożnej z 2004 roku – oto Grecja. Gdy o niej myślimy widzimy kamieniste, wąskie plaże, gaje oliwne oraz sielski śródziemnomorski obrazek rodem z pocztówki. Oczywiście Grecja to znacznie więcej niż to co widać na pierwszy rzut oka. Przede wszystkim to kultura, która początki ma w III tysiącleciu przed naszą erą. O Grecji stosunkowo dużo można dowiedzieć się zarówno na historii, jak i języku polskim. Jednak to i tak zaledwie wierzchołek góry lodowej. My w tym krótkim tekście skupimy się głównie na greckich specjałach, do których niewątpliwie należy metaxa.
Greckie jedzenie i alkohol
Kuchnia grecka bez wątpienia należy do jednych z bardziej znanych na świecie. Opiera się ona głównie na warzywach (szczególnie pomidorach i papryce), baraninie, rybach oraz serach, w tym najbardziej znanym – serze feta. Mousaka, sos Tzatziki czy Kleftiko to tylko niektóre z greckich specjałów. Obok nich na greckim stole nie może oczywiście zabraknąć wina. Choć w Polsce nie cieszą się one zbyt dużą popularnością, warto poznać bliżej ten trunek. Gorący klimat i wysokie temperatury sprawiają, że to właśnie wino lepiej niż mocne alkohole gasi pragnienie.
Metaxa – trunek z Egejskim rodowodem
Grecka kultura jest stara, greckie wino jest równie wiekowe, podobnie architektura i filozofia. Natomiast Metaxa jawi się przy nich jak małe dziecko, które dopiero co wykonuje swoje pierwsze kroki. Nie ma w tym krzty przesady, bowiem Metaxa (https://swiat-whisky.sklep.pl/brandy/425-metaxa-5-38-07-l.html) została pierwszy raz trafiła na stół dopiero w 1888 roku. Za jej małą ojczyznę uznaje się dwie greckie wyspy na Morzu Egejskim – Samos i Lemnos. Metaxa uznawana jest za brandy, jednak ma pewne cechy charakterystyczne, które ją od niej różnią. Przede wszystkim produkowana przy użyciu winogron Metaxa zawiera ekstrakt z ziół oraz macerat z płatków róż. To właśnie one nadają temu alkoholowi specyficzny smak. Grecy, mimo że są zwolennikami lżejszych alkoholi, wyprodukowali mocny trunek o zawartości 38% alkoholu. Różni się on, podobnie jak inne brandy czy whisky, czasem leżakowania. Im więcej gwiazdek na butelce, tym dłuższy czas Metaxa spędziła w beczce.