Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Dzierżoniów
Grecka brandy, czyli Metaxa – najważniejsze informacje

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Grecja to kraj, który kojarzy nam się przede wszystkim z oliwkami i oliwą. Raczej nie myślimy o nim, jak o domu jakiegoś alkoholu. Pozory jednak mylą, bowiem Grecja słynie ze specyficznego rodzaju brandy, czyli Metaxy.
Grecka brandy, czyli Metaxa – najważniejsze informacje

Kraina bogów Olimpu

Jeden z najpopularniejszych wakacyjnych celów Polaków, kraj który dał Europie niezliczoną ilość osiągnięć cywilizacyjnych oraz niespodziewany mistrz Europy w piłce nożnej z 2004 roku – oto Grecja. Gdy o niej myślimy widzimy kamieniste, wąskie plaże, gaje oliwne oraz sielski śródziemnomorski obrazek rodem z pocztówki. Oczywiście Grecja to znacznie więcej niż to co widać na pierwszy rzut oka. Przede wszystkim to kultura, która początki ma w III tysiącleciu przed naszą erą. O Grecji stosunkowo dużo można dowiedzieć się zarówno na historii, jak i języku polskim. Jednak to i tak zaledwie wierzchołek góry lodowej. My w tym krótkim tekście skupimy się głównie na greckich specjałach, do których niewątpliwie należy metaxa.

 

Greckie jedzenie i alkohol

Kuchnia grecka bez wątpienia należy do jednych z bardziej znanych na świecie. Opiera się ona głównie na warzywach (szczególnie pomidorach i papryce), baraninie, rybach oraz serach, w tym najbardziej znanym – serze feta. Mousaka, sos Tzatziki czy Kleftiko to tylko niektóre z greckich specjałów. Obok nich na greckim stole nie może oczywiście zabraknąć wina. Choć w Polsce nie cieszą się one zbyt dużą popularnością, warto poznać bliżej ten trunek. Gorący klimat i wysokie temperatury sprawiają, że to właśnie wino lepiej niż mocne alkohole gasi pragnienie.

 

Metaxa – trunek z Egejskim rodowodem

Grecka kultura jest stara, greckie wino jest równie wiekowe, podobnie architektura i filozofia. Natomiast Metaxa jawi się przy nich jak małe dziecko, które dopiero co wykonuje swoje pierwsze kroki. Nie ma w tym krzty przesady, bowiem Metaxa (https://swiat-whisky.sklep.pl/brandy/425-metaxa-5-38-07-l.html) została pierwszy raz trafiła na stół dopiero w 1888 roku. Za jej małą ojczyznę uznaje się dwie greckie wyspy na Morzu Egejskim – Samos i Lemnos. Metaxa uznawana jest za brandy, jednak ma pewne cechy charakterystyczne, które ją od niej różnią. Przede wszystkim  produkowana przy użyciu winogron Metaxa zawiera ekstrakt z ziół oraz macerat z płatków róż. To właśnie one nadają temu alkoholowi specyficzny smak. Grecy, mimo że są zwolennikami lżejszych alkoholi, wyprodukowali mocny trunek o zawartości 38% alkoholu. Różni się on, podobnie jak inne brandy czy whisky, czasem leżakowania. Im więcej gwiazdek na butelce, tym dłuższy czas Metaxa spędziła w beczce.


MR



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Czwartek 25 kwietnia 2024
Imieniny
Jarosława, Marka, Wiki

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl